Vaar mee!

Een droom die uitkomt! Ballonvaren is werkelijk een fantastische belevenis die volgens ons iedereen eens moet hebben beleefd! Al zwevend beweegt het landschap onder u door terwijl u geniet van prachtige vergezichten. Durft u het avontuur aan te gaan?! Bij Gommer Ballonvaarten boekt u al een ballonvaart vanaf 145,- p.p., waarbij we er naar streven om zo veel mogelijk aan ieders persoonlijke wensen te voldoen.

IMG_9192

Wanneer ballonvaren?
In principe kan men in Nederland het hele jaar door ballonvaren. Echter, vinden de meeste ballonvaarten in het voorjaar/zomer plaats, aangezien het weer dan meestal meer geschikt is en het langer licht is, waardoor het plannen van een ballonvaart (’s avonds) gemakkelijker is. Dit neemt niet weg dat een vaart in de winter bij mooi “vriesweer” ook prachtig is. Daarnaast vinden ballonvaarten enkel plaats gedurende de twee uur na zonsopkomst of de twee uur voor zonsondergang, aangezien we overdag last hebben van thermiek en ballonvaren en thermiek niet samen gaan. In de winterperiode hebben we overdag geen last van thermiek en zouden we dus gedurende de gehele dag kunnen ballonvaren. We zijn daarbij altijd sterk afhankelijk van het weer! Bij regen, harde wind en/of slecht zicht varen we helaas niet.

De vaart

Voorbereiding
In overleg met u spreken we een locatie en een tijd af. Wilt u vanaf zelf gekozen locatie starten dan dienen we expliciet toestemming te hebben van de landeigenaar. Na aankomst bouwt ons team de ballon op en krijgt u enkele instructies ter voorbereiding op de vaart. Vervolgens zullen we starten met het vullen van de ballon. Dit gebeurt eerst met koude lucht (ventilator), waarna op een gegeven moment de branders ontstoken worden en de ballon langzaam overeind komt. Wanneer de ballon overeind staat kunt u een plekje in de mand zoeken. De piloot doet de laatste checks voor wat betreft het materiaal en de meteo en geeft de laatste instructies, waarna we klaar zijn om te vertrekken. Dit alles neemt ongeveer 45 minuten in beslag.

4

De vaart zelf
Nadat alle checks gedaan zijn, zijn we klaar om op te stijgen. Na de start klimmen we naar de gewenste vaarhoogte. De wind zal ons nu meenemen naar een onbekende bestemming. Tijdens de vaart kunt u genieten van een prachtig uitzicht en ziet u het landschap onder u door bewegen. De vaart duurt minimaal een uur en na dit uur zal de piloot op zoek gaan naar een landingsplek. Afhankelijk van de windsnelheid zal dit ofwel een staande landing of sleeplanding worden. In het tweede geval sleept de mand over de grond om langzaam tot stilstand te komen, waarbij de mand ook langzaam omkiept. U krijgt voorafgaand aan de landing instructies, hetgeen dit zeer veilig maakt. De landing heeft dan ook vaak een hoge amusementswaarde.

Na afloop
Na de landing wordt de ballon door ons team weer uit elkaar gehaald en bergen we alles op. Vervolgens krijgen alle passagiers een luchtdoop, hetgeen een oude traditie is bij het ballonvaren. We sluiten het avontuur af onder het genot van een goed glas champagne.

Hoogtevrees
In een luchtballon heeft u geen last van hoogtevrees, aangezien we het contact met de aarde verliezen en men hierdoor geen referentie meer heeft t.o.v. het aardoppervlak. Dit maakt ballonvaren anders dan bijvoorbeeld op een hoge ladder staan.

6.5

Kleding
Aangeraden wordt om geen synthetische kleding te dragen, aangezien dit brandgevaarlijk is! Verder is het in een ballon niet veel kouder dan op de grond, aangezien we geen wind vernemen (we varen met de wind mee) en we de warmte vernemen van de brander. Het is dus niet nodig om uzelf warmer aan te kleden dan u normaal zou doen. ’s Avonds na de vaart kan het wel flink afkoelen. Tenslotte is het aan te raden goed/stevig schoeisel te dragen i.v.m. de landing en het feit dat we waarschijnlijk ergens midden in een weiland landen.